History

En historiepodcast om historie og arkæologi. Lyt med når vi tager et nyt emne under kærlig behandling. Værterne er kultur- og socialhistorikeren Katrine og arkæologen Marie, der tilsammen danner en dynamisk fortællerduo, der elsker at have det sjovt med historien.

Episodes

Hele Danmark lever under de drastiske indgreb, som myndighederne har foretaget for at stoppe smittespredning af Covid-19. Men disse foranstaltninger er ikke nye. I denne uge ser vi nærmere på hvordan bystaten Venedig under middelalderens pestepedemier var totalt frontrunners i forhold til at begrænse smitten. 

Play Now

En voldsom epidemi hærger landet. Myndighederne lukker skoler og forlystelsessteder. Hospitalerne er overbelagte og underbemandede. Lyder det bekendt?

Selvom det er ca. 100 år siden, så er historien om Den Spanske Syges indtog i Danmark uhyggelig bekendt i disse tider. 

Play Now

Harriet Tubman er én af historiens ubetinget sejeste kvinder. Født som slave, flygtet, befriet hundredevis af slaver, været spion under Den Amerikanske Borgerkrig -- og nåja, også lige den første kvinde til at lede et angreb under samme krig. 

 

Play Now

I 1259 døde Christoffer 1. pludseligt. Han efterlod sig et kølvand af kaos og 10-årig søn, der nu skulle være konge. Heldigvis var han gift med et powerhouse af en kvinde!

I denne uge dykker vi ned i historien om Danmarks allerførste Dronning Margrethe med det stærke tilnavn 'Sprænghest'.

Play Now

Kan man skjule et krigsskib på åbent hav? Nej. Men man kan skjule, hvor det er på vej hen og hvor hurtigt. Det var tanken bag én af de skøreste, men også mest geniale idéer under 1. verdenskrig, hvor en kunstner - inspireret af Picasso - dekorerede den britiske flåde. Og aldrig har en flåde været mere fabulous!

Det handler selvfølgelig om Razzle Dazzle Camouflage!

Play Now

Engang for længe siden byggede man et fantastisk bibliotek i Alexandria. Det var centrum for forskning og videnskab og opbevaringssted for værdifulde skrifter. Men pludselig var det væk. Kilderne er tavse. Så hvad skete der? Hvad er myte? Hvad er virkelighed? 

I denne uge dykker vi ned i historien om det legendariske bibliotek i Alexandria.

Play Now

På et tidspunkt i 980'erne sejlede en fyr ved navn Bjarni forkert. Det ledte til vikingernes opdagelse af Nordamerika 500 år før Columbus satte sin fod på kontinentet. I denne uge dykker vi ned i sagaernes beretninger og de arkæologiske spor efter vikingerne på Newfoundland. 

Play Now

Mens Europa stod på tærsklen til 2. verdenskrig, var der en tysker, som havde travlt med at omskrive historien. Heinrich Himmler var besat af tanken om at finde den ariske races oprindelse og påvise dens overlegenhed i historien. Dette vanvittige forehavende involverede både at finde Atlantis og Den Hellige Gral. 

Play Now

Katrine og Marie har i denne uge bevæget sig ud i den virkelige verden. Denne uge sender vi - næsten - direkte fra Kongernes Jelling, hvor vi snakker med museumsinspektør Adam Bak om årets danefæ, som netop nu udstilles på museet. 

 

Marie nørder uhæmmet og Katrine er bare glad for, at blive inkluderet i samtale i ny og næ. 

Play Now
January 19, 2020

Episode 125: Nya Sverige

I december 1637 stævnede to skibe ud fra Göteborgs havn. Det var ikke en almindelig tur, de skulle ud på. Ombord var omkring 70 kolonister og målet var Den Nye Verden, hvor de skulle grundlægge Sveriges første oversøiske koloni. 

Play Now

Load more